Bystugeförening

Från byskola till bystuga

     Bystugan är en samlingsplats för byns invånare och används flitigt. Gemensamma festligheter ordnas kring midsommar och jul.  

Bystugeföreningen bildades 1987.

När skolan i Gärdebyn lades ned ville många i byn bevara byggnaden och eftersom det inte fanns någon lokal för sammankomster och fester blev skolan bystuga. Den gamla skolan var i behov av upprustning och ombyggnad för att fungera som samlingslokal. Nya golv och tak, nya innerväggar med bröstpanel, nytt kök, nya toaletter, nyinredd vind som fungerar som förråd. Utvändigt tilläggsisolerades och brädslogs stugan, ny brokvist i allmogestil och nytt tak. Dessutom gjordes en utbyggnad som också fungerar som scen.

Renoveringen utfördes helt med ideella krafter i byn. Totalt lades ned mer än 2300 timmar. Arbetet påbörjades 1989 och var klart i juni 1993. Pengar till allt material kom från medlemsavgifter, intäkter från egna arrangemang, statsbidrag, sponsring, enskilda gåvor och insamlade pengar.

Föreningen fungerar idag som spindeln i nätet för olika arrangemang i byn, såsom midsommarfirande, höst- och vinteraktiviteter.

Verksamheten i föreningen består i huvudsak i upplåtande av lokalerna för medlemmar, föreningar och utomstående, till olika aktiviteter såsom bemärkelsedagar, fester, studiecirklar, möten mm. Det finns även möjlighet att låna/hyra stolar och bord.


Medlemsantalet är idag ca 150 hushåll. Medlemsavgiften för varje hushåll är 200kr/år och betalas till bg. 5995-8199 eller Swish 1236678791.


Bystugan är en populär samlingsplats både för byns invånare och externa hyresgäster.


För mer information om vår förening, bokning av stugan och köp av böcker, besök gärna vår hemsida www.gardebyn.se, facebook eller kontakt via gardebybystuga@gmail.com

Senaste kommentarer

20.01 | 23:18

Skulle vilja säga att det betyder, gnisslar och knakar.

25.07 | 19:10

Gjorde ett försök https://textuploader.com/1u4y6

19.06 | 19:31

Finns det någon som vet om texten till Gärdebylåten så som Evert Sandin ...

05.11 | 23:10

Fandt dette på Lavigne.dk images.app.goo.gl/xsLRF5Geys7SMnJV8 Vh Carsten